Φτιάξε τσουρέκι , να μοσχομυρίσει το σπίτι και να το χαρείς ακόμη και τις ημέρες που νηστεύεις!

Απλά θα ξεχάσεις τα αυγά και το γάλα… Η νοστιμιά , πάντως παραμένει η ίδια!

1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
• 2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
• 200 γρ. ελαιόλαδο
• 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• 200γρ. ζάχαρη

250 γρ. νερό χλιαρό
• 1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι
• 1 κ.τ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
• προαιρετικά: δάκρυα ή νιφάδες κουβερτούρας

Σ΄ένα μεταλλικό μπολ ανακατεύεις τα 200 γρ από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνεις το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20′.
Σε μια λεκανίτσα βάζεις το αλεύρι, ανοίγεις μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνεις και το κουρκούτι της μαγιάς.

Ζυμώνεις καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνεις σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες).
Χωρίζεις τη ζύμη σε κομμάτια και ένα ένα το ξαναζυμώνεις λίγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθεις .
Τα τοποθετεις σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κάμποση απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξανά (χρειάζονται άλλη 1 ώρα).
Ψήνεις στους 150-160 βαθμούς για 45΄.

 

Καλή επιτυχία!