brownie

΄Ενα “γεμάτο” γλυκό είναι το ιδανικό να συνοδεύσει τον καφέ σου!

Το brownies του Άκη Πετρετζίκη με σοκολάτα και κομματάκια αμυγδάλου θα σε ενθουσιάσει. Δοκίμασε το!

Για το brownie

240 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
180 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γρ. κακάο σκόνη
3 αυγά
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 2 βανίλιες
1/3 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη ή σκόνη
1/3 κ.γ. αλάτι
80 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη προς ψιλοκομμένη
Για το crumble αμυγδάλου

100 γρ. αμυγδαλόσκονη
120 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. βούτυρο παγωμένο
1/5 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο, ή μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1/5 κ.λ. αλάτι

 

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά, το τζίντζερ, και τη βανίλια, να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το μείγμα με τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι, και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε τα καρύδια, και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα.
Βουτυροκακαώνουμε καλά τη λαδόκολλα που θα βάλουμε σε ένα ορθογώνιο ταψάκι 20×30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 18-20 λεπτά.
Το δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα, να έχει κάνει αρκετή κρούστα επάνω, και μέσα να κρατάει ελαφρώς υγρό.
Το αφαιρούμε από το φούρνο, και με ένα μαχαιράκι, ξεκολλάμε τις άκρες γύρω-γύρω. Το αφήνουμε 5 λεπτά να ηρεμήσει.
Για το crumble 

Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αμύγδαλο, το αλάτι, και προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκια. Με το χέρι τα ανακατεύουμε καλά να γίνει μία πολύ σφιχτή ζύμη, ή οποία θα τρίβει.

Με τα δάχτυλά μας την κόβουμε σε χοντρά ψίχουλα, και την απλώνουμε σε λαδόκολλα, ή σιλικόνη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσει καλά, περίπου 15 λεπτά.
Για το στήσιμο

Ρίχνουμε αρκετό αρκετό crumble αμυγδάλου επάνω στο brownie, ώστε να καλύψει καλά την επιφάνεια.
Κόβουμε σε κομμάτια, και το σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστό.