sweets

Κλασσικές συνταγές Χριστουγέννων, που το σπίτι μοσχομυρίζει κανέλα και καρύδι και οι γιορτές δηλώνουν το μονοπώλιο στην καθημερινότητα σου, Και σου αρέσει! Κι εύχεσαι όλο αυτό το σκηνικό να κρατούσε παραπάνω…

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα που φτιάχνει η γιαγιά σου , η μαμά σου, η θεία σου , εσύ … θα είναι πάντα το σημείο αναφοράς κι εκκίνησης της ομορφότερης εποχής του χρόνου!

Συμφωνείς;

1 1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα μαγειρικό λίπος

1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι

2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
Για το γαρνίρισμα

1 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο

Χτυπήστε 4′ στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά. Πλάστε ή κόψτε τη ζύμη με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα. Αραδιάστε τα σε ταψί και ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 30′ περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό για 5′, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, μόλις βγουν από το φούρνο. Όταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα κι έτσι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με το καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου.