kolokyuia

Τα κολοκύθια τα αγαπώ σε κάθε τους μορφή. Την λεμονάτη όμως “έκδοση” της κατσαρόλας, δεν την είχα επιχειρήσει ποτέ.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με “παρέσυρε” τις προάλλες, που την χάζευα πως τα ετοίμαζε , στο πρωινό μαγκαζίνο. Κι είπα να δοκιμάσω.

Σε πληροφορώ ότι ενθουσιαστήκαμε με την γεύση και προσωπικά δεν μου φάνηκε καθόλου δύσκολο το άδειασμα των κολοκυθιών – πράγμα που το φοβόμουν – τα οποία επέλεξα να είναι στρογγυλά για να σταθούν πιο εύκολα μέσα στην κατσαρόλα. Άκρως καλοκαιρινό πιάτο που ζητά μπόλικη φέτα και φρέσκο ψωμί. (Εδώ βουτάς πολύ….)

 

10 χοντρά κολοκύθια

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλ. ελαιόλαδο

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα

3 κ.σ. κονιάκ

2 καρότα τριμμένα

2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο

Αφού πλύνουμε τα κολοκύθια αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκύθια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4. Προσθέτουμε τα κολοκύθια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3. Τέλος ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους. Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι. Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε στενή κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες κυδωνάτες όρθιες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους. Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι. Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκύθια και θα λασπώσει το ρύζι). Χτυπάμε τ ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας, και λίγο λίγο το λεμόνι. Αραιώνουμε το αβγολέμονο με λίγο ζωμό απ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ τα χερούλια.